PlayAGS Turun pada Tawaran Apollo, Masa Soalan Penganalisis
toto

PlayAGS Turun pada Tawaran Apollo, Masa Soalan Penganalisis

Saham PlayAGS (NYSE:AGS) menjunam pada hari Selasa. Itu selepas pengeluar peranti permainan mengumumkan penjualan lebih daripada 8.2 juta Pengeluaran SGP saham yang dipegang oleh firma ekuiti swasta Apollo Global Management (NYSE:APO), mendorong penganalisis bahagian jualan mempersoalkan masa tawaran itu.

Saham PlayAGS
Slaid daripada pembentangan pelabur PlayAGS. Saham merosot hari ini berikutan berita Apollo menjual sahamnya. (Imej: PlayAGS)
Saham itu berakhir lebih rendah sebanyak 13.39% pada volum yang melebihi 20 kali purata harian. PlayAGS yang berpangkalan di Las Vegas tidak menjual sebarang saham secara langsung dan tidak akan menerima hasil daripada tawaran tersebut. Pegangan Apollo dalam syarikat perjudian mewakili kira-kira 22% daripada saham terkumpul.

Saham yang dijual oleh Apollo adalah pegangan terakhir gergasi ekuiti persendirian itu dalam PlayAGS, berikutan transaksi serupa pada 2018 dan 2019.

JP Morgan dan B. Riley Securities ialah penaja jamin untuk tawaran itu.

Masa Sukar untuk Saham PlayAGS
Berita mengenai penjualan saham tiba kurang dari seminggu selepas saham PlayAGS jatuh berikutan laporan pendapatan suku ketiganya. Saham itu pulih kira-kira separuh daripada slaid yang disebabkan oleh pendapatan sejak beberapa hari lalu, tetapi keuntungan tersebut telah dihapuskan hari ini.

Pengumuman Apollo mencairkan kepentingannya dalam pembuat mesin slot itu juga tiba kira-kira dua bulan selepas perbincangan pengambilalihan dengan Inspired Entertainment (NASDAQ:INSE) berakhir, yang turut menurunkan saham PlayAGS. Terdapat spekulasi bahawa Apollo mungkin kelihatan besar dalam perbincangan tersebut, tetapi itu tidak pernah didedahkan secara terbuka. Namun, penganalisis berkata masa penjualan saham itu diragui.

Khususnya, pengumuman itu mengikuti laporan pendapatan Q3 yang walaupun Pengeluaran SDY kelihatan betul-betul di tengah-tengah, telah dipenuhi dengan penurunan -21% dalam saham pada hari berikutnya,” tulis penganalisis Stifel Jeffrey Stantial dalam laporan kepada pelanggan. “AGS telah pulih sebahagiannya, walaupun masih -11% T1W. Kami masih belum mendengar apa-apa yang boleh dipercayai yang mewajarkan penjualan dari perspektif asas, walaupun masa jualan sekunder tidak lama selepas itu berpotensi menarik perhatian.”

Walau bagaimanapun, beliau mengambil maklum bahawa penjualan Apollo menghilangkan “tidak terjual lama” daripada saham PlayAGS, yang sering didagangkan pada diskaun yang tinggi berbanding rakan sebaya disebabkan kedudukan firma ekuiti persendirian dalam saham. Penganalisis itu menambah penjualan Apollo mungkin lebih “mekanikal” daripada apa-apa lagi, kerana syarikat kewangan itu telah terlibat dengan PlayAGS selama sedekad dan baki pegangannya adalah kecil.

Stantial mengulangi penilaian “beli” dan sasaran harga $11 di PlayAGS.

Saham PlayAGS Masih Murah
Dalam nota kepada pelanggan hari ini, penganalisis Roth Capital Edward Engel turut mempersoalkan masa penjualan Apollo. Beliau berkata firma ekuiti persendirian itu mungkin bimbang dengan usaha PlayAGS untuk mengurangkan kunci kira- kira apabila kadar faedah meningkat . Kebanyakan hutang syarikat perjudian adalah kadar berubah-ubah, bermakna sukar untuk mengurangkan liabiliti tersebut apabila kos pinjaman meningkat.

Sebaliknya, penganalisis itu menambah bahawa agak mengejutkan Apollo memutuskan untuk berpisah dengan kepentingan PlayAGSnya sekarang, terutamanya jika pelamar lain datang memanggil syarikat perjudian itu.

“AGS berdagang pada hasil 17% kepada 2023E FCF kami, atau 5.1x EBITDA. Ini ialah diskaun yang luas kepada rakan pembekal yang berdagang pada hasil 9-12% dan EBITDA 6-8x. Memandangkan diskaun yang luas ini, kami mendapati jualan Apollo mengejutkan, terutamanya memandangkan potensi sinergi kos jika Data HK AGS disasarkan oleh pemeroleh,” akhir Engel. “Daripada semua saham dalam liputan kami, kami percaya AGS mendapat manfaat paling banyak daripada kadar kenaikan yang perlahan, di mana kadar faedah yang lebih rendah akan menyokong kedua-dua penilaian dan penyahhargaan.”