Thuringia: Dana loteri untuk bank makanan yang bermasalah
toto

Thuringia: Dana loteri untuk bank makanan yang bermasalah

Thuringia merancang untuk semakin menyokong bank makanan di negeri ini dengan dana daripada syarikat loteri negeri Lotto Thüringen. Ini dilaporkan oleh agensi berita dpa, memetik Menteri Hal Ehwal Sosial Heike Werner (Die Linke). Perbelanjaan makanan amal berada di bawah tekanan kewangan, kerana Togel SDY kemasukan golongan yang memerlukan semakin meningkat, tetapi kesanggupan untuk menderma semakin berkurangan pada masa yang sama.

Thüringer Tafeln boleh memohon wang loteri
Dana daripada Loteri Negeri Thuringian bertujuan untuk memberikan bantuan kewangan jangka pendek untuk hampir tiga dozen lembaga sukarelawan. Menurut laporan dpa , Menteri Hal Ehwal Sosial Heike Werner berkata wang itu boleh digunakan untuk membeli makanan melalui bank makanan, yang biasanya bergantung kepada derma.

Kementerian negeri masing-masing telah memanggil sehingga EUR 10,000 daripada dana loteri, yang kini disediakan atas permohonan. Jumlah wang yang dijangkakan bergantung pada saiz panel berkenaan.

Dengan kerjasama Yayasan Sukarelawan Thuringian, perbelanjaan makanan juga harus diberi bantuan dengan tujuan untuk meningkatkan kos tenaga.

Dalam temu bual dengan dpa, menteri itu mengkritik tugas sosial yang ada pada bank makanan sekarang:

Papan kini menjadi penjamin lalai untuk kadar Hartz IV yang terlalu rendah.

Disebabkan oleh inflasi dan perang di Ukraine, antara lain, Tafel kini berhadapan dengan peningkatan bilangan orang yang mencari bantuan. Pada masa yang sama, kesediaan untuk menderma semakin jatuh, baik di kalangan individu mahupun syarikat swasta.

Antara lain, banyak pasar raya telah beralih kepada tidak lagi menderma makanan tertentu, tetapi menjualnya sendiri pada harga yang lebih rendah sejurus sebelum tarikh terbaik sebelum tamat.

Loteri negeri menyokong bank makanan
Pendekatan menyokong panel sukarela dengan wang dari periuk loteri bukanlah Pengeluaran SDY perkara baru. Sebagai contoh, Lotto Hessen telah menjadi penaja langsung bank makanan di negeri ini sejak 2018. Lotto Sachsen-Anhalt juga telah menyokong bank makanan serantau pada masa lalu dengan dana untuk pembelian kenderaan peti sejuk.

Menurut kenyataan mereka sendiri, 16 syarikat loteri negeri menyokong kebaikan bersama dengan purata EUR 3 bilion setiap tahun. Ini sepadan dengan kira-kira 40% daripada jumlah pendapatan. Bergantung pada penyedia, pembiayaan boleh dipohon terus daripada yayasan pengendali perjudian negeri sendiri atau yang disokong atau melalui politik negeri.

Wang loteri di Brandenburg juga berulang kali mengalir ke dalam pembiayaan kenderaan peti sejuk untuk bank makanan.

Mei lalu, kumpulan parlimen berhaluan kiri di Potsdam bersuara menyokong Data HK pemasangan pembiayaan asas untuk bank makanan dan tawaran bantuan lain dan bukannya dana loteri. Keadaan mereka yang sangat tegang pada masa ini memerlukan lebih banyak sokongan negeri.

Majoriti kerajaan merah-hitam-hijau menolak inisiatif itu, menunjukkan bahawa negeri itu tidak boleh mewujudkan sebarang struktur sokongan tambahan sebagai tambahan kepada sistem keselamatan sosial.